Właściwie skomponowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na utrzymanie zdrowia. Zapewnia zachowanie homeostazy w organizmie człowieka, odżywia komórki, tkanki, narządy, reguluje proces wzrostu i odnowy oraz wpływa na ogóle samopoczucie.
W zależności od pochodzenia produktów, ich ilości w diecie oraz proporcji żywienie może pozytywnie oddziaływać na organizm.
Zbilansowana dieta a układ krwionośny
Dieta jest kluczowym elementem mających wpływ na kondycję układu krążenia. Pozytywny wpływ na pracę serca mają przede wszystkim warzywa będące źródłem cennych składników odżywczych, głównie witamin, składników mineralnych oraz związków antyoksydacyjnych wykazujących ochronne działanie względem chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia.
Produktami mającymi zbawienny wpływ na odpowiedni przepływ krwi, dotlenienie organizmu są produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak ryby i owoce, orzechy, czy oleje roślinne. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 składniki te poprawiają parametry krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają ukrwienie całego ciała. Równie istotne są składniki bogate w potas, sód, wapń i magnez. Pierwiastki te działają względem siebie antagonistycznie, a ich odpowiedni poziom ma decydujący wpływ na regularną, spokojną pracę serca. Dlatego też warto spożywać banany, pomidory, czy nasiona roślin strączkowych.
Właściwe żywienie ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, dlatego też warto włączać do diety produkty bogate w składniki przyjazne sercu, charakteryzujące się wysoką zawartością związków o działaniu aktywnym.
źródło: https://fitmaster.pl/ – portal o zdrowym odżywianiu